Ik & de natuur

Ik ben Liset Dettingmeijer. De natuur speelt een belangrijke rol in mijn leven. Daar kom ik tot rust. Daar kom ik tot mijzelf. Ik maak er meestal geen kilometers, maar vind het gewoon fijn om er te zijn. Om op mijn gemak om mij heen te kijken. Op mijn knieën in het mos om het leven op en in de grond te zien. Klimmend in een boom of op een heuvel om de weidsheid te aanschouwen. Te genieten van de kleuren, de geuren, de geluiden en het tempo van de natuur. Ik verwonder me iedere keer weer hoeveel de natuur met mij doet en hoeveel ik van de natuur kan leren. Alleen maar door er te zijn en mijn zintuigen te gebruiken…. Wow!

Naar mijn idee staan we niet los van de natuur. Maar zijn we onderdeel van. We vergeten dat wel eens of kunnen het ons niet meer herinneren. Maar de verbinding is er. Altijd. Voor mij ligt in die verbinding met de natuur mijn essentie.

Ook ik ben mijn verbinding met de natuur meerdere keren vergeten. En soms heb ik mijn verbinding met de natuur verwaarloosd. Ik ben een aantal keren overspannen geweest. Gewoon omdat ik te ver was afgedreven van mijn eigen zijn, van mijn natuurlijke ik. Ik rende achter alles aan, was bezig met wat anderen van mij verlangden en stond nauwelijks stil bij wat ik nodig had. Steeds maar door en door en door. Dat houdt een keer op. De natuur gaat ook niet steeds maar door en door. De natuur neemt de tijd om los te laten, om rust te nemen, voordat de lente weer begint. Mijn overspannenheid heeft me letterlijk gedwongen om rust te nemen. Stil te staan bij mezelf, bij wat ik nodig heb. De natuur heeft me daar veel bij geholpen. Door te wandelen of te zijn in de natuur, kwam ik tot rust en kreeg ik weer ruimte. Door de verbinding met de natuur, kwam ik weer in verbinding met mijzelf.

Ik besefte dat ik ‘iets met de natuur en mensen’ wilde doen. Niet lang daarna kwam ik de opleiding ‘outdoor liftcoach’ tegen, die beide elementen met elkaar verbond! Er ging een wereld voor mij open: wat was het heerlijk om buiten te werken en wat leverde dat veel extra’s op dan wanneer je binnen met mensen werkt! Naast dat buiten werken ruimte schept, inspirerend is en je letterlijk in beweging zet, is de natuur een spiegel die je zo veel kan laten (in)zien. Het was een pittige opleiding, waarbij ik niet alleen leerde om met bepaalde technieken te werken, maar waarbij ik ook flink met mijzelf aan de slag ben gegaan. De natuur werd mijn bondgenoot, mijn leermeester en heeft mij zo veel geleerd over mijzelf! Ik heb nog nooit met zo veel plezier een opleiding gevolgd en afgerond.

En toen? Toen was het weer even rust. In ieder geval wat betreft het ‘iets doen met de natuur en mensen’. De opleiding had grote veranderingen in mijn leven gebracht waar ik mijn tijd en energie aan wilde geven. Toen mijn leven in 2017 weer in wat rustiger vaarwater terecht was gekomen, ging het weer kriebelen. Ik voelde dat het tijd was om mijn idee en mijn gevoel om te zetten in daden. En zo is Life in Progress geboren!

Ik hoop met mijn activiteiten mensen weer meer bewust te maken van hun verbinding met de natuur, waardoor ze ook weer meer in verbinding met zichzelf komen.

Voor nu wil ik mij vooral richten op de jaartraining die ik ontwikkeld heb. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje bij de jaartraining!