in verbinding

met mijn eigen natuur

De Maagd

Ik ben de Maagd

onbevangen
vol verlangen

ga ik
het avontuur tegemoet

trappelend van ongeduld
bruisend van energie

laat ik mij leiden
door een kracht
die zoveel groter is
dan ik zelf

en dans ik het onbekende tegemoet

Vrij en ongebonden
De Maagd. Ze houdt van avontuur en nieuwe dingen. Ze probeert uit en speelt met het leven. Ze is vrij en ongebonden en kan daardoor alle kanten uit. Ze laat zich leiden door iets dat groter is dan zij zelf. Dat vind ik soms wel spannend. Want vaak genoeg voel ik mij niet vrij en ongebonden: heb ik rekening te houden met de mensen om mij heen, moet ik geld verdienen om van te kunnen leven en dan heb ik het nog niet eens over mijn criticus die me constant angstvallig in de gaten houdt of ik geen dingen ‘buiten mijn boekje’ doe. Dus als ik aan de Maagd dénk, dan vindt er altijd wel wat kortsluiting in mijn hoofd plaats. Maar…. als ik de Maagd echt vóel, ja, dan snap ik haar helemaal. Want niets is zo heerlijk om onbevangen je verlangen te volgen. De eerste stappen van een nieuw avontuur…

Zoete belofte
Ik ben niet iemand die actief op zoek gaat naar (de energie van) de Maagd. Maar toch staat zij soms ineens midden op mijn pad! Bijvoorbeeld toen ik aan mijn avontuur met de Vrouwelijke Oervormen begon (de Maagd was mijn eerste!) of aan de kunstzinnige opleiding bij de Kleine Tiki. Of het avontuur van de Grote Verhuizing van de randstad naar ons heerlijke huis in een dorpje in Brabant. Gedreven door iets buiten mijzelf, het verlangen en het diepe weten dat dit een nieuw avontuur is dat ik móet beleven. Dat het juist en goed is en dat ik werkelijk niets te vrezen heb. Dat is wat de Maagd mij allemaal laat voelen. Dat zijn de zoete woorden die zij mij influistert om mij mijn verlangen te laten volgen.

Avontuur van de Grote Verhuizing

Natuurlijk kwam ik er gaandeweg achter dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn was. Dat er toch wat kinken in de kabels zaten, dat het niet allemaal zo vlot verliep als ik van te voren had bedacht, dat er toch nog andere dingen (lees: niet leuke dingen) bij komen kijken en dat ik ook nu weer tegen mijn oude patronen aan liep en in mijn eigen vertrouwde valkuilen trapte…

Mijzelf weer dat vijfjarige meisje voelen die haar plekje moet vinden in een groep. Dat meisje die er heel graag bij wil horen, maar ook haar eigen weg wil volgen. Mijzelf onzeker voelen over mijn creaties, want wie zit daar nu op te wachten? Mijzelf (en mijn partner) vervloeken als ik mij al tierend en huilend door al die financiële papieren probeer te worstelen om de hypotheek rond te krijgen. Pfffff, als ik dat van te voren had geweten….

De Magie van Maagd
Als ik het van te voren had geweten, had ik het misschien allemaal niet gedaan.
Maar… Gelukkig was daar eerst de Maagd!
Zij zorgde ervoor dat ik in het begin heerlijk onwetend was. Dat ik geen beren, geen draken of andere obstakels op mijn weg zag. Misschien een klein kiezeltje, maar die is snel opgeraapt en aan de kant gegooid. Verder alleen maar de schitteringen en fonkelingen van mijn verlangen aan de horizon. Met haar magie en energie zorgde de Maagd voor een roze wolk en een oerdrang om dat te gaan doen waar ik naar verlangde. Om dat te gaan doen wat voor mij de bedoeling was.

Vanuit het diepst van mijn zijn ben ik de Maagd dankbaar! Want ik had het allemaal voor geen goud willen missen. Het bruisende en tintelende gevoel van het nieuwe avontuur niet. Alle prachtige dingen die ik daardoor ervaar en ervaren heb niet. En ook zeker niet de beren, de draken en andere obstakels die ik onderweg tegen kwam (en nog tegen zal komen). Hoe lastig, angstaanjagend, ingewikkeld of irritant ze soms ook zijn, ze geven kleur, smaak, geur en klank aan mijn leven en laten mij als persoon groeien en bloeien. Ze maken van een avontuur, mijn avontuur!

In contact komen met de Maagd in jezelf
Je hebt een groot vel papier, een schaar, lijm en tijdschriften nodig. Neem even de tijd om te settelen en af te stemmen op je verlangen. Weet je (nog) niet waar je naar verlangt? Laat het dan even stil in je worden, voordat je begint. Als je bij jezelf bent aangekomen, pak je de tijdschriften en ga je bladeren. Je laat je gedachten los en laat de beelden tot je komen. Spreekt een beeld of een woord je aan, krijg je er een fijn of positief gevoel bij? Dan scheur of knip je het uit. Ook als je zelf niet begrijpt waarom. Het gaat om het creëren van de sfeer. Als je voor jouw gevoel voldoende materiaal hebt, plak je alles op je vel papier op een manier die voor jou kloppend is. Misschien wil je er nog wat bij tekenen of schrijven, misschien ook niet. Als je klaar bent, neem dan wat afstand van je creatie. Wat zegt het jou? Welk gevoel geeft het je? Wat zou je hiermee willen doen? Hoe inspireert het jou om je verlangen meer vorm te gaan geven? Welke concrete actie ga je doen richting jouw verlangen?

Een gedachte om mee te nemen: Waardoor voel jij je gebonden? Waardoor laat jij je tegenhouden? En wanneer voel jij je vrij?

Meer Maagd?
In Oervrouw Magazine nr. 10 vind je meer informatie over de Maagd en meer oefeningen om in contact te komen met de Maagd in jezelf

Terug naar Vrouwelijke Oervormen