in verbinding

met mijn eigen natuur

Wie beroert wie?

Mijmerend op een steen aan het water zie ik de wind het riet beroeren. Of beroert het riet de wind?

Samenspel

Met aquarelkrijt zijn we het thema ‘beroering’ gaan onderzoeken. Ik had nog nooit met aquarelkrijt gewerkt en het materiaal raakte mij. Prachtig hoe ik heel zacht kon werken, en ook juist heel stevig. Het samenspel van het water en het pigment, hoe zij elkaar aanraken, beïnvloeden, veranderen. Daar gaat het voor mij bij beroering over.

Wie beroert wie
Wie beroert wie?

Wat ik me tijdens deze dag steeds af bleef vragen was ‘wie beroert wie?’ Voor mij is het een samenspel. Er zijn altijd minimaal twee elementen nodig. Anders is er geen beroering. Een aanraking, op welk niveau dan ook, tussen twee elementen. 

Daar waar ze elkaar raken, is er geen verschil meer wie wie beroert. Daar op die plek, komt alles samen en ben je één.

Je kan niet in deze wereld zijn zonder beroerd of (aan)geraakt te worden. Je kan hier niet zijn zonder zelf te beroeren of (aan) te raken.
Er is altijd beroering, overal. En zo zullen we altijd één zijn. 

Beroert de wind het riet
of het riet de wind?

Beroert het geluid de stilte
of de stilte het geluid?

Beroer ik de aarde
of beroert de aarde mij?

Beroer jij mij
of ik jou?

Beroeren
Ontroeren
Bewegen

Samenspel
Samen spelen
Samensmelten

Eén

Raken of geraakt worden? That’s the question…

Het filmpje geeft voor mij het samenspel weer van het raken en geraakt worden, van het beroeren of beroerd worden. Het werk dat ik in de middag maakte, is gemaakt om beroerd te worden door de wind. Of laat de wind zich door mijn werk beroeren? En ik als toeschouwer? Laat ik mij beroeren of beroer ik met mijn ogen en mijn energie het schouwspel…?

Work in progress

Thuis heb ik mij verder laten inspireren door Jennifer Tee, de kunstenares die deze dag centraal stond. Ik heb gekeken naar de documentaire Leaving Limbo. Wat mij vooral inspireerde is de combinatie van een kunstobject met een performance. Kunst en mens beroeren elkaar, komen samen en worden één. Nieuwe kunst ontstaat. Ik ben daar thuis zelf mee aan de slag gegaan. Het is nu nog niet klaar, maar hier alvast een kleine sneak peak…

Masker 1