Creatieve ontdekkingstocht - laat je binnenwereld spreken

Uit je hoofd en naar je binnenwereld

Net als zo veel mensen, zit ik snel in mijn hoofd. Als ik ergens tegenaan loop of een lastige keuze moet maken, ga ik vooral in mijn hoofd zitten en verzinnen en bedenken wat het beste zou zijn. Maar verstandelijk bedenken is maar één kant van het (jouw!) verhaal. Je lijf en je ziel hebben ook zo veel informatie en wijsheid die je kunt inzetten en gebruiken. Daarom heb ik deze werkvorm bedacht, waarmee je uit je hoofd kunt komen en je binnenwereld kan laten spreken.

Boek(je)

De werkvorm is simpel en bestaat uit 4 of 5 stappen. De korte versie is al klaar en vind je hieronder. Maar per stap heb ik nog zo veel te vertellen en te delen. Daarom ben ik het nu verder aan het uitwerken. Mijn bedoeling is om er een (digitaal) boek(je) van te maken. Iedere stap krijgt daarin haar eigen tools, oefeningen, voorbeelden en handreikingen, zodat je op een makkelijk manier zelf aan de slag kunt gaan. Zelfs als je van jezelf vindt dat je van nature niet zo creatief bent. 

De creatieve ontdekkingstocht stap voor stap
Stap 0: Maak een keuze (of niet)

Kies een gevoel, een onderwerp, een thema of een situatie waar je mee aan de slag wilt gaan. Of kies niet en laat ontstaan wat er komt.

Stap 1: Sta stil en voel

Sta stil bij je gevoel, het onderwerp, het thema of de situatie die je gekozen hebt. Sluit je ogen en voel het in je lijf.

Stap 2: Geef vorm

Teken, schilder, boetseer, fotografeer, maak een collage of wat dan ook dat uitdrukking geeft aan dat wat je voelt.

Stap 3: Geef woorden

Voel en kijk naar de vorm die je gegeven hebt en laat de woorden stromen. Losse woorden, woorden in zinnen, woorden in dichtvorm, in een verhaal of een sprookje.

Stap 4: Kijk terug

Kijk terug en leer van jouw creaties. Wat zeggen de vorm en de woorden jou die jij aan je gevoel gegeven hebt? Wat valt je op en wat raakt je daarin? Waar voel je dat in je lijf? Wat ga je met je bevindingen doen en wat heb je daar voor nodig?

Zelf aan de slag?

Kan je niet op het boekje wachten en wil je nu al aan de slag met deze creatieve ontdekkingstocht? Dan heb ik alvast een paar tips voor je:

  1. Zorg dat je er de tijd voor neemt en dat je niet bereikbaar bent.

  2. Probeer uit je hoofd te blijven en juist je gevoel te volgen, hoe spannend dat ook soms kan zijn. Het gaat niet om een mooi gelikt resultaat, maar om jouw binnenwereld een vorm en een stem te geven.

  3. Hoewel het verleidelijk is om in sommige stappen te blijven ‘hangen’, is het handig om een tijd vast te stellen. Bijvoorbeeld een kwartier per stap. Zo kan je in een flow werken en voorkom je dat je er te veel over na gaat denken en toch weer terug je hoofd in gaat.

Ik wens je mooie en waardevolle ontdekkingen toe!